Wat is dat nou, systemisch coachen?

Mijn eerste reflex is om te gaan googelen op namen van grootheden op dit gebied en hen aan het woord te laten. Maar daar zie ik toch vanaf: de lezers van onze nieuwsbrief willen graag weten wie wij zijn, wat we doen en hoe we dat doen. Dus ik vertel gewoon in mijn eigen woorden wat systemisch coachen inhoudt en wat het anders maakt van andere manieren van coachen.

Op een andere manier kijken
Het grootste verschil met andere vormen van coachen zou kunnen liggen in het gegeven dat ik liever uitzoom dan inzoom. Inzoomen houdt in dat wordt ingegaan op jouw vraag. Vanuit jouw perspectief wordt een kwestie of probleem geanalyseerd en ontleed en naar een oplossing gezocht.

Uitzoomen is je blik verruimen, uitvinden waar het probleem, de kwestie, het patroon vandaan komt. Zijn er meer mensen met dezelfde thema’s in je familie, binnen je organisatie, in de samenleving? Wat is de opbrengst ervan?

Vind zelf je oplossingen
Het zijn maar een paar vragen uit het pallet van de systemische coach. De vragen raken andere snaren aan en kunnen veel los maken. Vaak graven we door tot de oorsprong en dat heeft altijd een helende werking. Je krijgt veel inzicht in je eigen plek in een groter geheel. Wanneer je eenmaal je plaats weet is het mogelijk om vanaf die plek anders te acteren en onbewuste, belemmerende patronen te doorbreken en zelf je eigen oplossingen te vinden.

Nieuwsgierig geworden naar systemisch coachen en (loopbaan) opstellingen? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over.

Arthur van Vliet